Конференцията “Учителят – пазител на цивилизацията”

Конференцията “Учителят – пазител на цивилизацията”, която се проведе на 2 ноември 2022 в зала “Проф. Марин Дринов” на Българската академия на науките беше организирана по случай Деня на народните будители и посветена на учителската професия и хората, които са я избрали за свое призвание – учителите. Видеозапис на конференцията е достъпен тук.
Конференцията събра на едно място учени от различни институти на БАН, държавни експерти от МОН и РУО-София-град, преподаватели от Софийския университет, представители на неправителствени организации, учители и директори, а темите обхванаха, както функциите на учителя, целите, ценностите и ценностните противоречия в учителската професия, така и промените, свързани с навлизането на новите технологии и Internet of everything, STEAM центровете, игровизацията и изкуствения интелект в учителската професия.
Въпросите и коментарите повдигнаха темата за опасността от твърде резки и крайни промени в образователните политики без необходимата подготовка за тях, опасността традицията в образованието да премине в инерция, как  учителите да признават и рефлектират върху грешките си – като една от основните характеристики и предимства на човека учител пред учителя – изкуствен интелект.
Надяваме се подобни срещи между учени, учители, експерти от държавните институции и неправителствените организации да продължат в различен формат и с по-голям интензитет.
Използваме случая да отправим покана всеки учен, експерт и/или учител, който иска да участва в подобни срещи и дискусии и/или да сподели своето мнение по отношение на целите, ценностите и иновациите в училищното образование да се свърже с гл. асистент Веселина Качакова на vesikachakova@gmail.com, както и да вземе участие в нейното изследване, като попълни следната кратка анкета: https://forms.gle/jHvoK61AiaDautc69